Weg in de wintermaanden: Lapland – door Jenny Smit

Reeks: Weg in de wintermaanden.

In de aanloop naar de winter ging ik met enkele gastbloggers op zoek naar fijne bestemmingen tijdens de wintermaanden.  Het resultaat is deze Reeks: Weg in de wintermaanden.

Deze week:  De winter van Jenny Smit van http://www.ikreis.net

Zij trok naar Lapland!  Lees hier haar winterse avonturen! 

 

Reistips Lapland in de winter 

Een grote tas vol spullen. Meestal neem ik niet zo veel mee, zeker niet voor een reisje van iets meer dan een week. Maar meestal kies ik voor een bestemming die iets warmer is dan winters Lapland. Ik bedoel: -35 graden is best koud. Ondanks de kou sta ik te popelen om het noorden van Finland te ontdekken.

Mijn tas zit vol met bulky kleren en natuurlijk een hoop fotospullen. Het skiën kan me gestolen worden, ik zoek mijn vertier op een andere manier. Stiekem hoop ik dat het me weer gaat lukken om het noorderlicht te zien en noorderlicht te fotograferen.

Wintersport in Lapland

Lapland is een fijne bestemming voor (beginnende) wintersporters. Je kunt de ski’s onderbinden, maar ook de sneeuwschoenen. Met sneeuwschoenen zak je niet zo snel tot over je middel in de sneeuw. Je kunt ongestraft afwijken van de gebaande paden en de mooiste stukjes ongerept Lapland ontdekken. Je hoeft niet bang te zien dat je verdwaalt, volg de grote voetsporen in de sneeuw en je vindt de weg terug naar huis. 

De eerste stappen die ik maak met sneeuwschoenen aan, zijn nog wat onwennig. Mijn voeten lijken ineens zo groot! Heel naar als je niet het meest handige persoon bent, en in het dagelijks leven toch al snel struikelt. Maar valleen in de zachte sneeuw doet geen pijn. Ik zet mijn angsten snel overboord en geniet van een wandeling op sneeuwschoenen.

lapland

Husky’s en rendieren

Wil je iets minder actief zijn? Laat je dan voorttrekken door husky’s of rendieren. Wanneer de husky’s ingespannen worden voor de slee begint hun gespring en geblaf. Niet dat ze niet vastgebonden willen worden. Integendeel. Husky’s vinden het geweldig om door het winterse landschap te mogen rennen.

Hoe kouder de omgeving, hoe sneller de husky’s gaan. Soms wel 20-25 kilometer per uur!

Sneeuwsooter rijden

De echte trill seekers kunnen natuurlijk ook op een sneeuwscooter het winterse landschap verkennen. Je raast dan met snelheden tot wel 60 kilometer per uur rakelings langs besneeuwde bomen. Naast je zie je heuvelruggen en afgronden. Alles is wit.

Het besturen van een sneeuwscooter is niet echt moeilijk, je moet echter een autorijbewijs hebben om te mogen rijden. En je moet je dik aankleden, de wind is ijzig koud wanneer je met hoge snelheid het landschap verkent. Voor de chauffeur is voetverwarming, voor de bijrijder is er niks. Wat had ik koude voeten! 

Ik heb genoten van mijn reis naar winters Lapland. Luosto smaakt naar meer. 

lapland

 

Las jij de andere artikels uit deze reeks  al?

Neem dan zeker HIER en HIER een kijkje!

Op mijn website vind je een aantal affiliate links, zoals de banner hierboven.  Boek of koop je iets via deze link, verandert er voor jou eigenlijk helemaal niets.  Je betaalt niets extra.  Wel help je mijn website ermee 🙂 En daar ben ik jou natuurlijk heel erg dankbaar voor! 

17 gedachten over “Weg in de wintermaanden: Lapland – door Jenny Smit”

  1. Gaaf! Mijn vriendin heeft dus inderdaad een husky-slee trip gemaakt. Maar echt een van een paar dagen. En dan iedere nacht logeren ofwel in hutten en zelfs in de buitenlucht. Het is aan de ene kant niets voor mij aan de andere kant lijkt mij dit een geweldige ervaring.

Wat vind jij van dit artikel?