Weg in de wintermaanden: Israël – door Jessica Lokker

Reeks: Weg in de wintermaanden.

In de aanloop naar de winter ging ik met enkele gastbloggers op zoek naar fijne bestemmingen tijdens de wintermaanden.  Het resultaat is deze Reeks: Weg in de wintermaanden.

Deze week:  De winter van Jessica Lokker van http://www.cornersoftheworld.nl/

Zij woont in Israël en neemt jullie graag even mee naar Jeruzalem en Tel Aviv! 

 

Stedentrip combinatie voor de herfst: Jeruzalem en Tel Aviv, Israël

In Israël kun je in het najaar zeker nog zon verwachten. Wil je het barre weer in eigen land ontvluchten? Dan is een stedentrip combinatie naar Tel Aviv en Jeruzalem in Israël een leuk idee. Inmiddels woon ik al een aantal maanden in Israël en heb ik de leukste tips bij elkaar verzameld.

Tijdens een stedentrip combinatie leer je zowel het hippe Tel Aviv als het eeuwenoude en indrukwekkende Jeruzalem kennen. Deze steden liggen op ongeveer een uur van elkaar vandaan, maar verschillen als dag en nacht van elkaar. En dat maakt een stedentrip combinatie in Israël juist zo interessant! Ik zou aanraden om 4 tot 7 volle dagen voor deze stedentrip combinatie te rekenen. Je hebt dan genoeg tijd om beide steden te ontdekken, maar ook om een uitstap naar bijvoorbeeld de nabijgelegen Dode Zee te maken.

Stedentrip Tel Aviv, Israël

De meeste mensen zullen hun stedentrip starten in Tel Aviv, gelegen aan de Middellandse Zee in het westen van het land. In Tel Aviv leer je het hedendaagse, moderne leven van Israël kennen. De stad bruist, dag en nacht. Een aantal leuke ideeën voor bezienswaardigheden en activiteiten in Tel Aviv:

1. Hoewel het in Tel Aviv een stuk kouder is in het najaar kun je nog wel degelijk van het strand genieten. Drink een drankje bij een van de strandtenten, ga pootjebaden, surfen (met een wetsuit) of maak een fijne strandwandeling tijdens de zonsondergang. Want die blijven prachtig, ongeacht de tijd van het jaar.

israël

israël

2. Maak tijdens de zonsondergang een wandeling over de kilometerslange boulevard, bijvoorbeeld richting de oude havenstad Jaffa. Jaffa is wat mij betreft een van de meest fotogenieke plekken in Tel Aviv. Een aanrader voor een lekkere maaltijd is The Old Man And The Sea in de haven.

israël

israël

3. Liefhebbers van street art en graffiti zullen hun hart ophalen in Tel Aviv. In geen andere stad heb ik zó veel kunstwerken op straat gezien als hier. Een van de beste plekken om street art te spotten is de wijk Florentin.

israël

israël

israël

4. De Israelishe keuken is heerlijk en Tel Aviv heeft een gigantisch aanbod aan vegetarische en vegan restaurants. Enkele aanraders voor goede restaurants zijn Meshek Barzilay (vegan maaltijden), Nanuchka (vegan shoarma), Café XoHo (vegetarische lunch) en Hummus HaCarmel bij de Carmel Market. Voor een avond cocktails ben je bij Salon Berlin op de juiste plek en de meeste clubs en barretjes vind je aan/in de buurt van de Rothschild Boulevard.

 

Stedentrip Jeruzalem, Israël

Jeruzalem is een openluchtmuseum waar je jouw ogen uitkijkt en waar je je niet snel zult vervelen. In deze stad maak je een reis door de eeuwen heen. Je kunt je hier gemakkelijk weken vermaken, maar ik zal de tips voor hoogtepunten in Jeruzalem beperken:

1. Een van de meest indrukwekkende muren ter wereld is toch wel de Westelijke Muur in de oude stad van Jeruzalem, ook wel de Klaagmuur genoemd. Hier komen Joodse mensen van over de hele wereld naartoe om hun gebeden te delen. Extra tip: een van de meest bijzondere momenten om hier te komen is op vrijdagavond, wanneer sjabbat wordt gevierd.

israël

 

2. Maar er is nog véél meer te zien in de oude stad van Jeruzalem. Op slechts 1 vierkante kilometer gebeurt van alles. De oude stad is namelijk opgedeeld in verschillende wijken: de Arabische wijk, de Joodse wijk, de Armeense wijk en de Christelijke wijk. Wandel langs verschillende synagogen, verdwaal in de smalle straatjes van de Arabische markt en bezoek een van de meest heilige kerken: de Heilig Grafkerk.

israël

israël

israël

3. Jeruzalem is gebouwd op verschillende heuvels. Een van de leukste plekken om van de zonsondergang en het uitzicht op de oude stad te genieten is de Olijfberg. Op deze heuvel hebben veel Bijbelse gebeurtenissen plaatsgevonden. Op deze heuvel vind je naast de Joodse begraafplaatsen verschillende kerken.

israël

israël

4. Een interessante wijk om meer te zien van het dagelijks leven van de extreem Joods-orthodoxe mensen is Mea Shearim. Wanneer je hiernaartoe gaat is het wel noodzakelijk dat je je degelijk kleedt (schouders en benen bedekt). Daarnaast worden mannen en vrouwen die deze wijk bezoeken wel eens aangesproken dat dit niet de bedoeling is tijdens een bezoek aan deze wijk.

5. Vanuit Jeruzalem kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan de Dode Zee. Ronddrijven in dit meer staat bij veel mensen op de bucket list. Vanaf Jeruzalem is het ongeveer een uur met de bus of met de auto. Zorg ervoor dat je het water niet in je ogen krijgt: het water van de Dode Zee is namelijk een stuk zouter dan zeewater en brandt in je ogen.

israël

israël

6. Als je naar Jeruzalem gaat is het ook mogelijk om het gebied van de Westelijke Jordaanoever, oftewel Palestina, te bezoeken. In Ramallah krijg je een goede indruk van het dagelijks leven door de markt te bezoeken. In Bethlehem kun je naast de plek waar Jezus geboren zou zijn ook de muur bezoeken. Jericho ligt meer in de woestijn en heeft de sfeer van een afgelegen oase. Een enigszins beladen maar zeer interessante plek in de Westelijke Jordaanoever is Hebron. Vanuit Jeruzalem gaan er bussen naar deze steden. Ik heb me overdag nooit onveilig gevoeld in deze steden, maar als je dit toch geen fijn idee vindt kun je ook een dagtour boeken om deze plekken te bezoeken.

ISRAEL BLOGS: http://www.cornersoftheworld.nl/category/israel/

WEBSITE: http://www.cornersoftheworld.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/cornersoftheworld.nl/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Cornersoftheworldnl/ 

 

Las jij de andere artikels uit deze reeks  al?

Op mijn website vind je een aantal affiliate links, zoals de banner hierboven.  Boek of koop je iets via deze link, verandert er voor jou eigenlijk helemaal niets.  Je betaalt niets extra.  Wel help je mijn website ermee 🙂 En daar ben ik jou natuurlijk heel erg dankbaar voor! 

15 gedachten over “Weg in de wintermaanden: Israël – door Jessica Lokker”

  1. Ik heb er nooit echt over nagedacht om hier naartoe te gaan, maar na het lezen van dit artikel en vooral het zien van de mooie foto’s ben ik er toch wel van overtuigd dat dit wel iets voor mij is.

Wat vind jij van dit artikel?