11 dingen die je moét gedaan hebben in Noorwegen

 1. Zigzaggen op de Trollstigen…..
  Hoewel je lang niet alleen bent op deze toeristische weg, is deze route zó indrukwekkend.  De trollenladder kronkelt vastberaden doorheen het Noorse landschap.  Je waant je werkelijk in een treintafel.  Of in een autobrochure.  Kan ook.  Probeer vroeg in de ochtend te gaan.  Met wat geluk ben je alle langslapers voor en kan je genieten van prachtige uitzichten voor jou alleen.  Ben je met een caravan onderweg is het aangeraden om deze op je camping (denk zeker eens aan  camping Trollveggen  , een kleine camping aan de voet van de Trollveggen.  Kwestie van op een indrukwekkende manier te ontwaken.) achter te laten.  De trollenladder vereist immers sowieso al behoorlijke rijvaardigheid.  Een extra moeilijkheidsgraad zorgt enkel voor minder reisplezier.  Ook al denken heel wat Noren daar anders over en zie je zelfs grote reisbussen deze weg nemen.  Moedig.  Je zal die passagier met hoogtevrees maar wezen.

  IMG_4128 - kopie
  Camping Trollveggen. Ontwaken met je hoofd in de wolken.
  Noorwegen
  Uitkijkpuntje op de Trollstigen.
  Noorwegen
  De Noorse buschauffeurs zijn wat gewend. Vermits de Vlaamse en Nederlandse wegen doorgaans een tikkeltje minder kronkelig zijn is het aan te raden deze route zonder caravan te rijden.
  Wegdromen…

  IMG_4224

 2. Rijden op de Peer Gyntwegen met de Peer Gyntsuite op de achtergrond.
  Tussen Rondane en Jotunheimen kronkelt de Peer Gyntweg.  Oftewel de Peer Gyntveien.  De weg werd vernoemd naar een legendarisch figuur die in deze streken heel wat avonturen beleefde.  Edvard Grieg schreef ook een muziekstuk over hem, dat je wellicht bekend in de oren klinkt.  Deze tolweg, deels onverhard…dat maakt het caravanavontuur wat groter, trakteert je 60 km lang op prachtige vergezichten op Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell.  Onderweg lopen de schapen en runderen even met je auto mee.  Speel als het even kan de Peer Gyntsuite van Edvard Grieg op de achtergrond, en het sprookje is helemaal compleet.

  IMG_3640
  Peer Gynt
  IMG_3663
  Nieuwsgierige bewoners.

  IMG_3685IMG_3627IMG_3669

 3. Een wandeling maken op Runde en de papegaaiduikers zien thuiskomen.
  Runde.  Het is voor de meeste toeristen een flink ommetje, heeft slechts 1 camping en heeft behalve een enorme vogelpopulatie weinig ‘spectaculairs’ te bieden.  Maar geloof me: dit pareltje wil je niet missen.  Het eiland is behoorlijk klein en de camping moet je vroeg op de dag opzoeken.  Je hebt geen alternatieven met je caravan, dus vol is vol.  Op het eiland Runde broeden jaarlijks 600000 (!) vogels.  De campingeigenaars vertellen je met veel plezier over de broedkalender en hoe laat de vogels ‘s avonds terug bij hun nest verwacht worden.   Wij maakten de wandeling met onze jongens, en dat ging zonder problemen.  Neem zeker geen wandelwagens mee.  De weg is steil.  Met bruggetjes.  Met veel slijk.  Onze jongens vonden het heerlijk!  Eenmaal boven begrijp je plots waarom Runde het walhalla van fotografen is.  Helaas voor mij had ik niet de juiste lens op zak en bleken papegaaiduikers véél kleiner dan ik me ze had voorgesteld.  Dat had ik als kind ook met eekhoorns.  De dieren waren in mijn fantasie minstens 1m groot met een énorme pluimstaart.  Wat een teleurstelling toen ik voor het eerst een eekhoorn-tje zag.  Met een plat staart-je.  Slepend achter zich aan.  Zo ook voor papegaaiduiker-tjes. Voor mooie foto’s moet ik dus zeker nog eens terug.  Wees er wel voorzichtig.  De papegaaiduikers nodigen fotografen uit om zo dicht mogelijk bij de nesten te komen, maar de kliffen blijven uiteraard erg steil. En levensgevaarlijk.  De flinke wind die nooit ver weg is op het eiland kan verrassend uit de hoek komen.  Een gewaarschuwd man…
  Ook leuk: een boottochtje rond het eiland.  Op die manier zie je vogels van erg dichtbij.  Echt de moeite.  Als je zeebenen hebt.  Die hadden we niet.  Helaas.  Erg mooi was het daar, maar voor ons even geen bootjes meer.  Tja.IMG_4672IMG_4678IMG_4681IMG_4700IMG_4712IMG_4722IMG_4754IMG_4764IMG_4776IMG_4790IMG_4826IMG_4841IMG_4881IMG_5000IMG_5017IMG_5043IMG_5061IMG_5080IMG_5096IMG_5099
 4. ‘s Avonds laat op zoek gaan naar elanden.
  In Noord-Amerika stonden we ooit oog in oog met een enorm eland.  Een prachtige en onvergetelijke ervaring.  Wie hoopt op gelijkaardige taferelen komt in Noorwegen bedrogen uit.  Elanden moeten gezocht worden.  Op de juiste plaats.  Op het juiste uur.  En dan nog.  Tijdens je wandeling oog in oog met een eland.  Het kan.  Maar reken er niet op.  En toch blijft het een leuk amusement.  De eigenaars van camping Bjelland wisten ons precies te vertellen waar we moesten zijn en hoe laat we het meeste kans hadden om een eland te spotten.  En gelijk hadden ze.  Daar stonden ze plots.  Moeder en jong.  Geen mooie plaatjes in het schemerdonker.  Geen mooie close-ups zoals in de USA.  Wel een mooi moment.  Eentje om te onthouden.  Helemaal alleen in the middle of nowhere.  Het elandenjong, mama, en wij.  Meer hoeft dat niet te zijn.  Toch?
  IMG_6029IMG_6053
 5. Logeren in Bjelland.
  Soms kom je van die plekjes tegen waarvan je denkt: dit is het, hier blijven we.  Dat gevoel hadden we in hogetveits naturcamp in Bjelland.  Onderweg naar de camping denk je sowieso een keer of vier dat je fout gereden bent.  De wegen worden smaller.  Onverhard.  Het einde van de wereld nabij.  Gelukkig passeer je net op dat moment een geschilderd bordje “4km to camp.  Don’t give up!” en weet je dat je dan toch niet verdwaald bent. Oef!  De camping zelf straalt rust uit.  Veel rust.  Je duikt zo enkele honderden jaren terug de tijd in en je waant jezelf in een Noorse versie van Bokrijk.  Oude huisjes, her en der verspreid over het terrein.  Diertjes groot en klein.  Avontuurlijke en knusse speelplekken voor de kinderen.  Het is er een paradijsje.  De kids worden er opgepikt door de gastheer des huizes die met paard en kar een – vinnig!- tochtje maakt.  Ondertussen geniet je zelf van het Noorse leven.  ‘s Avonds wordt het kampvuur aangestoken en keuvel je bij met het handvol gasten die de camping telt.  Rust.  Dat vind je hier.  Hier staat de tijd even stil.  Heerlijk.
  davsdrsdrdavdigdig
 6. Een wandeling maken naar de Briksdalgletsjer
  Deze uitstap moet zowat het meest indruk op de kinderen hebben gemaakt van de hele reis.  De Briksdalgletsjer.  Een prachtig stukje natuur.  Of wat er van over blijft tenminste.  Hier zie je héél concreet wat de opwarming van de aarde doet.  Onze oudste zegt nu nog steeds dat we er allemaal samen voor moeten zorgen dat de aarde niet langer opwarmt.  Want dan is er geen Briksdalgletsjer meer.  Vijf jaar. ‘t heeft indruk op hem gemaakt, zie je?
  Maak dus vooral géén gebruik van de golfkarretjes die massaal heen en weer rijden, en bijgevolg een enorme uitlaatgeur verspreiden in dat prachtig stukje natuur.  De wandeling is heel eenvoudig en slechts enkele kilometers lang.  De uitstap naar de gletsjer is écht de moeite.  De golfkarretjes staan haaks op deze prachtige natuur die tegen een razendsnel tempo aan het verdwijnen is.  En voor je gaat: google even hoe hij er enkele jaren geleden nog uitzag, wil je?
 7. IMG_5169IMG_5191IMG_5195IMG_5215IMG_5218IMG_5237
 8. Een bakje verse frambozen of kersen eten met je voeten in een ijskoud Noors meer
  Erg leuk aan Noorwegen zijn de tientallen fruitkraampjes met vers fruit van de streek.  Dikwijls zonder verkoper.  Gewoon op vertrouwen.  Daar kennen ze dat nog.  Heerlijk vers fruit.  Prachtige omgeving.  Wat wil je nog meer?
  IMG_4237IMG_4257
 9. Sneeuwballengevecht houden op sleffers
  Tenzij je een warmbloed bent die winter en zomer op sleffers loopt, is de kans groot dat je nog nooit in een short en op sleffers een sneeuwballengevecht hebt gehouden.  Begrijpelijk.  En toch, het heeft iets.  En laat dat nu net zijn dat in Noorwegen kan.  Het weer verandert er zo snel, je wisselt zo vaak van hoogtes, en je vindt er midden juli nog heel wat besneeuwde stukken.  En ‘t is gewoon eens leuk om doen.  Punt.
  IMG_5511
 10.  Met een stuk lekker verse vis op de bbq genieten van de zonsondergang
  Gewoon omdat de vis er héér-lijk is!  Toegegeven.  Het plan was om zelf ons dinner te vissen.  Zelf overleven.  Lekker oldschool.  Cool.  Maar deze onervaren vissers zullen nog niet meteen op overlevingstocht moeten gaan.  Die tocht zou snel gedaan zijn.  De vissen beten niet.  Ons geduld raakte op.  Lege bbq.  En de dikke zalm uit de winkel zag er overigens zo heerlijk uit.  Ach, ‘t was een zeer goed alternatief.  Nooit eerder proefde ik zo’n lekkere vis.  Al was het wel stoerder geweest als we hem zelf gevangen hadden.  Tja.
  IMG_4861IMG_4874

  Dat we de vlezekes niet zelf geschoten hebben, mag wel duidelijk zijn.. Daar beginnen we niet aan.
 11. Muskusossen zoeken in Dovrefjell NP
  Muskusossen.  Het spreekt tot de verbeelding.  Het bleef helaas ook bij de verbeelding.  Maar alleen al voor de prachtige omgeving moét je deze uitstap maken.  Dovrefjell heeft een Arctisch klimaat.  Het was er dus door en door koud.  Maar dat vergeet je gauw bij het zien van prachtige landschappen.  Je hebt niet veel verbeelding nodig om de kolossen van muskusossen hier te zien ronddwalen.  Zo’n beestje kan wel tegen een stoot, me dunkt. Dus ga er zeker heen.  Richt je vooral op de prachtige natuur met hier en daar overigens een prachtig staaltje architectuur.  Een muskusos spotten is de kers op de taart, maar weet dat die kans eerder klein is.
  IMG_3979IMG_3983IMG_3992IMG_3994IMG_4004IMG_4036IMG_4043IMG_4052IMG_4054IMG_4073IMG_4081
  Lees ook zeker mijn blog over Noorwegen !Ook zin in een avontuurlijk tripje naar Noorwegen?  Boek vandaag je hotel nog via Footprints Around The World!

16 gedachten over “11 dingen die je moét gedaan hebben in Noorwegen”

 1. Hele mooie samenvatting!!! Toen wij de trollenweg deden hing er net een enorme mistwolk… we konden geen meter voor ons zien! Overal stond politie om de mensen te begeleiden… een avontuur was het zeker en vast! Haha!!

 2. Noorwegen staat al lang op mijn to do lijstje! ‘k hoop van er binnen enkele jaren eindelijk eens naartoe te kunnen om een midzomernacht mee te maken! ‘k hou je tips alvast bij de hand 😉

Wat vind jij van dit artikel?