Hongarije voor beginners. Part I

Met Hongarije als volgende verblijf hoopten we na enkele flink wisselvallige dagen, op zomerse rust op de zonnige Poesta. De Poesta of Hongaarse Laagvlakte is zoals het Wilde Westen in de USA, maar dan in Hongarije. En in het Oosten. De rit er naartoe is er eentje van grote contrasten. Van hobbelige bergweggetjes in Slowakije, veelal niet helemaal geasfalteerd, naar brede, gladde banen die zich een weg slingeren tussen enorme zonnebloemvelden. We maakten een ommetje via het Slowaakse Spissky Hrad.  Een mooie oude burcht die al van in de verte uit het landschap lijkt te rijzen. Zeker de moeite waard om even te passeren!

IMG_8162IMG_8156IMG_8142

Neem wel je voorzorgen tegen muggen en andere vervelende steekdiertjes, want het krioelde er! Waar wij overigens heel tevreden over zijn, zijn de bandjes van Para’kito. Die doen netjes wat ze moeten doen, al moet je de constante citronellageur er natuurlijk wel bijnemen. Voor kinderen zijn er vrolijk gekleurde varianten, waarop ook meteen een tel.nr geschreven kan worden. Ze moesten maar eens verloren lopen in de Poesta. 😉

Wij verbleven in Hortobagy, een klein dorpje en dé perfecte uitvalsbasis om het Nationaal Park te ontdekken. Wij verbleven op camping Okotura en waren er de enige gasten. De kids kregen dus een gigantisch grasveld ter beschikking. Verder was er een trampoline, zandbakje en een voetbalgoaltje. Dat vonden we prima! De camping is netjes verzorgd en wie wil kan ‘s morgens mee aanschuiven aan het Hongaarse ontbijt. De uitbaters zijn er ontzettend vriendelijk. Verwacht geen grote luxe, maar hier krijg je méér dan waar voor je geld (€54 voor 2nachten, 4pers, incl 2x ontbijt met ons viertjes!)

IMG_8183IMG_8206

IMG_8221.JPG

Wij besloten in het nabijgelegen Mata een tocht met paard en kar door de Poesta te maken. Een heel fijne manier om kennis te maken met het leven op de Hongaarse laagvlakte. Ook voor de kids was dit een spectaculaire uitstap.
Gulyas en Csiko’s drijven hun grijze runderen en paarden er bijeen.  Tijdens de tocht werden we getrakteerd op een traditionele demonstratie van de Csiko’s en hun paarden, die zich als makke lammetjes gedwee op de vlakte vleien terwijl het oorverdovend geklets van de zwepen weerklinkt. Die zweepslagen beperkten zich voor alle duidelijkheid tot fel geklets op de grond en bleken een eerder een soort choreografie te zijn. De dieren werden buiten schot gehouden. Of buiten slag in dit geval. De dierenvriend in mij was overigens erg blij te zien dat de dieren hier echt wel goed verzorgd worden. En hoewel sommige mensen deze uitstap eerder een tikkeltje toeristisch zullen noemen, vonden wij het vooral een heel mooie weergave van het leven op de Poesta van vroeger. En nu. Want ook al doen de Csiko’s wellicht zonder komst van de paardenkar geen zweepchoreo, en hullen ze zich  ‘s morgens na hun tasje thee niet standaard in traditionele klederdracht, wij konden deze vorm van kleinschalig en sympathiek toerisme zeker smaken.

davIMG_8227IMG_8236IMG_8245

IMG_8253IMG_8272IMG_8284IMG_8290

IMG_8294IMG_8297IMG_8301IMG_8312

IMG_8317IMG_8324IMG_8341

In de namiddag vaarden we een uurtje mee met een sympathieke Hongaarse visser. Behalve de mooie tocht langs de negen gaten brug, bracht hij ons naar een verscholen plekje in het riet, waar hij ons vroeger gebruikte visserstechnieken aanleerde. Leerrijk, zo’n verblijf in Hortobagy.
Het valt ons overigens op dat kinderen in Hongarije heel dikwijls gratis meereizen, eten,… Ook de uitstappen die we deden waren gratis voor de kids. Aardig meegenomen, toch?

IMG_8375IMG_8372

IMG_8370

De volgende stop wordt er eentje aan de meer toeristische kant van Hongarije, in de buurt van Tapolca, Héviz, Badacsony en het Balatonmeer.  Zeker blijven volgen dus!

Lees ook zeker de andere blogs van Hongarije: Het BalatonmeerBoedapest en Roadtrip Oost-Europa.

26 gedachten over “Hongarije voor beginners. Part I”

  1. Wat een mooie foto’s en wat bijzonder om als enige op een camping te staan (al weet ik niet of ik dat persoonlijk wel leuk zou vinden).
    Spissky Hrad in Slowakije ziet er ook gaaf uit, mooi om dat even mee te pakken!

  2. Wat een mooie foto’s. Ik ben nog nooit in Hongarije geweest. Er zijn best wel veel plekken waar ik denk van nee daar wil ik niet heen, maar toch ontzettend mooi zijn

Wat vind jij van dit artikel?