Verrassend Riga

Ben jij wel eens in Riga geweest?  Riga… uhh…. waar lag dat ook alweer?

Riga – hoofdstad van Letland dus – heeft nog flink wat aan bekendheid te winnen, zo blijkt wanneer wij onze citytrip geboekt hebben.  Niemand begrijpt wat we dààr in godsnaam gaan zoeken.  “Grauw en grijs.  Niets te zien.  Koud.”   Zal ik even korte mètten maken met deze vooroordelen?  Riga was een van mijn meest fantastische citytrips ooit!

Was het omdat ik er zonder al te hoge verwachtingen naartoe ging?  Misschien wel.
Was het omwille van het fantastische gezelschap?
Wellicht.
Maar bovenal heeft Riga gewoon alles dat mij blij maakt: héérlijk eten, een lekker relaxte sfeer, mooie gebouwen, héél betaalbaar, gezellige terrasjes, een boeiende geschiedenis en véél mogelijkheden om je vakantie een actieve twist te geven.
Wat wil je nog meer?

 

Het moet wel gezegd dat ik een zwak heb voor minder bekende plekjes.  Grootse bezienswaardigheden zijn tof, maar nog veel leuker vind ik het om zelf op zoek te gaan naar de kleinere, minder bekende parels die onze wereldbol te bieden heeft.  Kwestie van goesting.  Ben jij fan van groot, groter, grootst?  Dan zijn er wellicht andere steden die beter bij jou passen.

Riga dus.  Wij waren er 4 dagen.  En daar hadden er voor ons gerust nog minstens 2 bij gemogen.  Ook al lazen we vooraf dat je Riga makkelijk op 1,5 dag gezien zou hebben – Joost mag weten welke sneltrein je dan genomen hebt… Want Riga vraagt om slow living.  De tijd nemen om te genieten van de sfeer.  Een terrasje – of twee.  Of drie – mee te pikken.  Om ook eens een kijkje te nemen buiten de stad.  Om je culinair te laten verwennen.  Om je te laten onderdompelen in hun geschiedenis.  Slow living dus.  Met een actieve toets.

Benieuwd naar onze topmomenten?  Ik zet ze graag even op een rijtje:

1.  The United Buddy Bears op Dome Square

Deze tijdelijke tentoonstelling, tovert het plein aan De Dom van Riga om tot een ontzettend kleurrijke plek.  Meer dan 140 beren vanuit iedere uithoek van de wereld verwelkomen je in deze mooie stad.  De beren, die harmonieus hand in hand staan, staan symbool voor een vredevolle samenleving.  Riga grauw?  Not at all!
Heb je de beren gemist?  Kijk dan hier even waar hun volgende halte is.  De 2m grote berenfamilie is immers al sinds 2002 op wereldtournee!

Jeej! Ons eigen beertje gevonden!

2.  ‘s Avonds rondkuieren tussen de tientallen terrasjes

Riga heeft ontzettend veel gezellige terrasjes.  Omdat het wel eens behoorlijk wisselvallig kan zijn, zijn ze quasi allemaal overdekt, zodat je nooit moet gaan lopen als er een bui passeert.   Klik hier voor de beste terrasjes en restaurants die wij bezochten!

3.  Maak een wandeling door de Art Nouveauwijk van Riga.

Riga heeft heel wat architecturale pareltjes.  Wandel door de majestueuze huizen in de Elizabets Iela, de Alberta Iela en de ambassadewijk.

4.  Peddel met een kajak op de binnenwateren van Riga

Riga heeft een groot aanbod riverboats en canalboats.  Ben je een tikkeltje avontuurlijker aangelegd?  Huur dan een kajak en peddel zelf op de binnenwateren van Riga.  Afhankelijk van je ervaring kan je de tocht uitbreiden naar de haven.  Er zijn ook groepsafvaarten met een gids mogelijk, al kan je er bijna onmogelijk verdwalen volgens mij.

5. Maak een uitstapje naar Sigulda

Komt de avonturier in jou naar boven?  Dan moét je een uitstapje maken naar Sigulda.  Je bent er op een uurtje rijden met de trein of de bus.  Sigulda leent zich perfect tot verschillende avontuurlijke activiteiten.  Kajakken, bungeejumpen of rijden met een bobslee?  Het kan er allemaal!  Lees hier over onze avonturen in Sigulda!

6. Bezoek het KGB gebouw

Wil je meer te weten komen over de turbulente geschiedenis van Riga?  Dan is dit beklijvende museum een must.  Dagelijks organiseert men er een vijftal rondleidingen met een gids.

7.  Met de bus naar het Motormuseum 

Ben je – net als ik – in het gezelschap van een autoliefhebber?  Dan passeer je zeker even aan het motormuseum!  Er staat een mooie collectie aan oude wagens in dit leuke en interactieve museum.  Ook voor (grotere) kinderen erg leuk!

8.  Maak een uitstapje naar de zee

De zee is vlakbij, en perfect te bereiken per bus.  Ben je sportief aangelegd?  Het stadsfietsennetwerk loopt tot Jurmala, waardoor je met de fiets kan terugrijden naar Riga.

Praktisch…

Wij vlogen met Baltic Air in een goeie 2  uurtjes  naar Riga Airport.  Van daaruit neem je een bus of taxi.  Het openbaar vervoer is – net zoals alles in Riga eigenlijk – ontzettend goedkoop.  Bussen rijden redelijk stipt.  Zorg er wel voor dat je gepast geld bij hebt, anders kan je je ritje wel vergeten.

In Riga spreekt quasi iedereen vloeiend Engels.  Sinds 2014 betalen ze er met de Euro, dus ook dat is mooi meegenomen.

Wij verbleven in het City Teater Hotel.  Dat beviel ons erg goed.

 

Misschien heb je ook wel interesse in deze pagina’s?

Culinair Riga… een feest voor wie houdt van gezellig tafelen!

Sigulda… De perfecte uitstap vanuit Riga

Wat vind jij van dit artikel?