7 x waarom Slowakije de ideale vakantiebestemming is

Het wordt hoog tijd dat Slowakije op de kaart gezet wordt.

Deze zomer waren we voor het eerst in Slowakije…. Slowa…wat?  Is dat hetzelfde als Slovenië?  Absoluut. Niet.  Toegegeven, ze maken het ons er ook niet gemakkelijk.  Slowakije…Slovenië.  In het Slowaaks Slovensko.  Tja. Naast dezelfde klank, hebben ze ook haast dezelfde vlag uitgekozen.  Maar tot daar de gelijkenissen.  Het wordt hoog tijd dat Slowakije op de kaart gezet wordt.

 

Ben jij  dus nog op zoek naar de ideale vakantiebestemming?  Lees vooral verder.

1.  Slowakije is perfect bereikbaar met de auto.  Dat scheelt alvast vliegtuigkosten én je krijgt er overigens ook enkele prachtige reiswegen cadeau.  Slowakije bereik je via Tsjechië,  ook allesbehalve een straf om door te rijden.  Ben je dan toch aan het roadtrippen, heb je keuze te over aan prachtige buurlanden.  Polen, Hongarije, Oostenrijk.  Oekraïne blijkt ook de moeite te zijn. Al kan ik dat zelf (nog) niet beamen.  Wil je écht zelf de vergelijking maken, is zelfs Slovenië niet ver weg.  Mooi centraal gelegen dus.

Slowakije

2. Slowakije heeft ontzettend prachtige natuur.  Lekker ongerept.  Onaangetast.  Ruw.  Waar we in Tsjechië misschien soms een beetje op onze honger bleven zitten wat ruige natuur betreft (Tsjechië blijft doorgaans nog redelijk vlak.  Al hadden we natuurlijk wel kunnen verwachten dat we niet dezelfde ruige natuur als tijdens onze vorige reis zouden tegenkomen), beginnen de bergen in Slowakije toch al behoorlijk ruw te worden.  Het Tatragebergte is zo’n stukje ongerepte natuur waar zelfs wilde dieren nog ongestoord hun leventje mogen leiden.

 

Je bent geen nummertje in de massa die het land overspoeld.

3.  Slowakije is nog niet bedolven onder massatoerisme.  En dat is een heerlijk gevoel.  Ga je uit eten, spreken de uitbaters je niet standaard aan in het Engels of Duits, maar moet je het stellen met Slowaaks.  Heerlijk.  Je vindt nog lekker veel plekjes waar je zelfs in het hoogseizoen even alleen kan zijn.  Je bent geen nummertje in de massa die het land overspoeld.  Die massa beperkt zich tot enkele Tsjechen, Duitsers en hier en daar een Nederlander.  Maar dan moet je al goed zoeken.  Ook overnachten kan dus perfect zonder reservatie.  Ook in het hoogseizoen.  Love it!

Slowakije

4. Krap bij kas?  Slowakije is naar Westerse normen ontzettend goedkoop.  Wij aten er met ons viertjes heerlijk voor €16.  Inclusief drank.  Daar krijg je bij ons amper 1 voorgerecht voor…  En het was nog erg lekker ook.  Altijd mooi meegenomen, toch?

 

5. In Slowakije betaal je sinds 2009 gewoon met de euro.  Geen rekensommen maken in je hoofd.   Geen wisselkoersen.  Handig!

 

6. Slowakije heeft heel wat mooie kastelen.  Van Disneywaardige pareltjes tot indrukwekkende ruïnes die in het verleden al geregeld als filmlocatie gebruikt werden.   Heerlijk ook voor een vakantie met kinderen!

Slowakije

 

7.  Mag het voor jou wat actiever?  Slowakije is het Walhalla voor avonturiers.  Neem zeker eens een bezoekje aan  Slovensky Raj, oftewel het Slowaaks Paradijs voor een stevige wandeling in een adembenemende setting.  Voor de naam alleen al trek je daar toch zo heen?  Hou je niet zo van wandelen, zijn er alternatieven in overvloed:  raften, kajakken, parachutespringen, speleologie of zelfs hondensleeën!  Ook aan wintersportgebieden is er geen gebrek.

 

Was jij al eens in Slowakije?   Wat was jouw hoogtepunt in dit prachtige land?

 

 

34 gedachten over “7 x waarom Slowakije de ideale vakantiebestemming is”

 1. Werkelijkwaar schitterend! Ja, dit is een land waar ik zeker nog wel eens heen zou willen. Liever dan een zon/zee/strand vakantie in bijvoorbeeld Turkije of Spanje. Geef mij maar ongerepte natuur.

  1. Goede avond.
   Als jij er een eigen huis hebt, kun je me misschien wel vertellen of je er goed kunt fietsen.met de e-bike.Tof een eigen huis daar.Groetjes Corry

 2. Ik heb het woord kastelen gelezen en toen dacht ik, yes! Wanneer gaan we. Altijd handig als er in andere landen ook betaald kan worden met de euro en erop uitgaan met een lange wandeling door de natuur lijkt me heerlijk.

 3. Ik heb nog nooit aan Slowakije gedacht, maar op de foto’s te zien is het prachtig! Lijkt me een hele mooie bestemming! Ik vind een prachtige natuur fantastisch en dan moet Slowakije dus ideaal zijn! Ik ga het onthouden…

 4. Hoi! Voor de kampeerders onder jullie die eens richting Slowakije willen? Wij hebben a-la-ik-vertrek sinds 11 jaar een gezellige boerencamping in het hart van Slowakije, aan de voet van het beroemde tatragebergte. Ideaal gelegen om het land te ontdekken. Van harte welkom komende zomer, Vítajte 🙂

 5. Hoi! Voor de kampeerders onder jullie die eens richting Slowakije willen? Wij hebben a-la-ik-vertrek sinds 11 jaar een gezellige boerencamping in het hart van Slowakije, aan de voet van het beroemde Tatra-gebergte. Ideaal gelegen om het land (voor het eerst) te ontdekken. Van harte welkom komende zomer, Vítajte

 6. Zeker een prachtig land! Zo mooi dat we er een oude boerderij hebben gekocht. Nog flink wat verbouwen om straks 3 bijzondere vakantie woningen gereed te hebben en te emigreren! Op Facebook, wij vertrekken naar Slowakije, is ons avontuur te volgen.

 7. ………. ennu, ook voor de niet kampeerders is er een prachtige vakantiewoning, inpandig in de woonboerderij. Tevens tenten en een retrocaravan met veranda/terras te huur, evenals een gezellige boeren logeerkamer, als je enkele nachtjes voorbij komt.

 8. Een tip voor eenieder die voor het eerst Slowakije wil gaan ontdekken: reis eens langs 3 charmecampings (die ook verhuurmogelijkheden hebben) onder Nederlandse leiding en bekijk op deze (eenvoudige) manier een groot deel van het mooie Slowakije. Alle 3 de deelnemende campings liggen op een uniek, mooi plekje, en de eigenaren weten je te voorzien van alle mogelijke tips voor leuke uitjes of (folklore) festivals/activiteiten in de buurt. Zo kan je met ze meegenieten van het Slowaakse landleven! Zie ook http://www.rondjeslowakije.nl

 9. Haha, als je naar Slovenië gaat hoor je ook vaak de omgekeerde commentaren: Huh, Slowakije? Wat ze ook gemeen hebben is dat het allebei prachtige landen zijn! We zouden graag eens naar het Tatragebergte gaan.

 10. Gaaf hoor, goed dat je aandacht schenkt aan dit mooie land! Wij emigreren binnenkort. En openen onze vakantieboerderij in de Lente. Ook heb ik er een blog over geschreven. De 5 redenen waarom Slowakije zo’n mooi vakantieland is! Welkom bij natuurlijk slowakije 🌿

Wat vind jij van dit artikel?