Slowakije voor beginners.

De rit van Dolni Lanov, Tsjechië naar Haligovce, Slowakije mocht dan wel ‘slechts’ 465 km zijn, doe je deze weg net als ons over kleine banen, ben je wel even onderweg.   Grotendeels kregen we mooie kronkelwegen en bergpaadjes voorgeschoteld,  al moeten we bekennen dat we gedurende deze rit meermaals getwijfeld hebben om toch voor een gemakkelijkere optie te kiezen.  De kleine baantjes brachten ons in kleine dorpjes met grote wegenwerken, nauwelijks asfalt.  Niet meteen een droomroute voor een caravan dus.

Dusjah, er werd tijdens deze 7u (!) durende rit wel eens gevloekt.  Vooral op onze eigenzinnige zelve dan.  Op ons koppige trekje dat toch niet wilde toegeven aan autosnelwegen.  Het zou nochtans gemakkelijk zijn geweest.  Hoe dan ook.  Naarmate Slowakije in meer beeld kwam, kregen deze eigenwijsjes toch nog enkele prachtige stukken mooie gladde wegen met uitzichten om bij weg te dromen.  Uit de boekjes, zeg maar.

dav

camping Goralsky Dvor

IMG_8041

We logeerden tijdens ons verblijf in Slowakije in camping Goralsky Dvor.  In tegenstelling tot wat de meertalige website doet vermoeden, maken we ons verstaanbaar met flarden ‘Google Translate-Slowaaks’.  Andere talen worden er, ondanks de perfect Nederlandstalige website, niet begrepen.  We doen nog een poging in het Duits en Engels, maar we houden het uiteindelijk op uitleggen met handen en voeten.  Dat werkt altijd.  Ook de andere vakantiegangers zijn 95% Slowaken. Op reis in eigen land.

We genoten hier met volle teugen van ons verblijf.  In Slowakije ben je écht op reis.  Waar in Tsjechië nog heel wat herkenbaarheid is, valt die in Slowakije volledig weg.  En hoewel de menukaart nog een Duitse vertaling heeft gekregen, bleken de dienstmeisjes ons totaal niet te begrijpen.  Of het lag aan onze Duitse uitspraak.  Zeer waarschijnlijk.  Het heeft er allemaal zijn charme.  We aten er goed.  We aten er goedkoop.  Voor €16 werden onze 4 buikjes gevuld.  Later zal blijken dat deze trend zich in de komende landen ook nog even verderzette.

Tijdens ons verblijf in Slowakije gingen we – tevergeefs – op zoek naar beren, lynxen, herten en roofvogels.  Goed gezocht.  Weinig gevonden.  Maar erg genoten van het prachtige Hogte Tatragebergte.  Rijd je over weg 537 doorheen het Tatragebergte, kom je heel wat leuke plaatsen tegen.  Bij Tatranska Lomnica kan je met de kabellift naar de hoogste berg van de Tatra.  Iets verderop vind je een rodelbahn en het gezellige dorpje Vysoké Tatry.

 

Volgens de plaatselijke bevolking komen bruine beren ‘s nachts tot in het dorp, op zoek naar eten.  Dat idee vonden we al heel wat.  Uit de grimas van de man in kwestie konden we toen reeds opmaken dat beren spotten ons niet ging lukken.  Maar het blijft spannend, toch?  Op onze roadtrip naar Amerika stonden we ooit om 4u ‘s nachts op om beren op te zoeken.  Mét succes toen.  We vonden er 3, vlakbij.  Een heerlijk moment om nooit te vergeten.  Maar kleine koters haal je niet zomaar om 4u uit hun bedje, dus namen we genoegen met de spanning en het idee dat de beren toch ergens, niet zo ver van ons hun middagslaapje hielden.  Ver weg van berenspotters zoals wij waarschijnlijk.

IMG_8044IMG_8064IMG_8070IMG_8081IMG_8110IMG_8114IMG_8121IMG_8127IMG_8135IMG_8140IMG_8141IMG_8142

Ben je in Vysoké Tatry, rijd dan zeker even verder naar het Strbské Pleso, een bergmeer dat gemakkelijk te bereiken is.  Echt op kindermaat.  Een wandeling rond het meer is prima te doen met kleine kids, en onderweg kun je met een roeibootje het meer op.  Doen!

Bij thuiskomst op de camping, bleken we nieuwe buren te hebben; de tweede Belgen die we deze reis tegenkwamen.  Het sympathieke stel met hun 2jarig zoontje had net als wij, grote plannen voor een tocht in Slovensky Raj, oftewel Slowaaks Paradijs.  Slovensky Raj is een nationaal park met honderden trapjes, laddertjes, …  in alle mogelijke moeilijkheidsgraden.  Het leek mij hét hoogtepunt van Slowakije, maar na enig opzoekwerk, waren we toch wat bang dat dit iéts té hoog gegrepen was, vooral voor onze driejarige.  .  Wij moéten binnen enkele jaren dus zeker nog eens terug komen voor dit prachtige park.

Doordat we deze uitstap geschrapt hebben, en door het aanhoudende slechte weer, hebben we besloten iets vroeger richting Hongarije te trekken.

Plan jij je volgende reis ook naar Slowakije?

8 gedachten over “Slowakije voor beginners.”

  1. Mooi verslag. Heb er van genoten.. Ben daar nog nooit geweest.
    Maar ja echtgenoot, kan niet veel wandelen. Dus…. Thanks…

  2. Mooie foto’s zeg! Slowakije klinkt echt als een geweldig mooi land, het lijkt me leuk om dat eens te ontdekken 🙂

  3. Gezellig beschreven Laat inderdaad Slovakije zien als het is. Vreselijk mooi niet te duur. en goed voor mooie uitstappen. Wil je een wandeling in de geest van Slovenksy Raj maar met een lagere moeilijkheidsgraad kan je de Janosokove Diery in Terchova/Zilinske kraj doen ook met een 3 jarige.

Wat vind jij van dit artikel?